Tuesday, December 30, 2008
???? 2,1 ???. ???? ??? ?????? ??????? ???? ?? ??? ??? ??????
Έργο 2,1 δισ. ευρώ για δίκτυο οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα
Ανακοινώθηκε εχθές όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο μεγάλο έργο για την ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών (ανοιχτής πρόσβασης) για δίκτυα νέας γενιάς. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε σήμερα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη πρόσβαση σε τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας, υπηρεσίες βίντεο-τηλεφωνίας, πολύ υψηλές και σταθερές ταχύτητες Internet, υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, υπηρεσίες τηλεϊατρικής και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες οι οποίες απαιτούν γρήγορες ταχύτητες και μεγάλο όγκο δεδομένων. Στην ουσία, πρόσθεσε, πρόκειται για ένα δίκτυο ανοικτής πρόσβασης. Θα καλυφθεί με οπτική ίνα αυξημένων απαιτήσεων, που θα καλύπτει ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps για κάθε χρήστη. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι επελέγη ένα Μοντέλο Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, τη συντήρηση και τη διάθεση της παθητικής υποδομής (σκοτεινή ίνα) στους παρόχους επικοινωνίας.
Η συνολική διάρκεια ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών είναι επτά χρόνια. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω της εφαρμογής του Νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Θα υπάρχουν τρία μεγάλα υποέργα, για το καθένα από τα οποία θα ιδρυθεί Εταιρία Ειδικού Σκοπού και η διάρκεια της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα είναι τριάντα χρόνια. Το κράτος θα καλύψει τέλη διαθεσιμότητας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό της συνολικής επένδυσης, ενώ η αναλογία κρατικής - ιδιωτικής συμμετοχής θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση που θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να τηρούνται όλοι οι όροι του ανταγωνισμού. Καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής, υπάρχει η δυνατότητα προνομιακού δανεισμού για τους εμπλεκομένους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2,1 δισ. ευρώ.
Για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου, το έργο θα χωριστεί σε τρεις γεωγραφικές περιοχές που θα αντιστοιχούν σε τρία έργα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πηγή εσόδων θα είναι τα τέλη διάθεσης και χρήσης του παθητικού εξοπλισμού από τους παρόχους επικοινωνίας και από τους παρόχους περιεχομένου. Θα υπάρξει δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης των τελικών χρηστών, δηλαδή κίνητρα, για την κάλυψη του κόστους της κάθετης καλωδιοποίησης μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στο οποίο και θα ενταχθεί ένα μέρος του έργου. Ο ρόλος του κράτους θα αφορά σε κάποιες οικονομικές ενισχύσεις, σε κάποιο τέλος διαθεσιμότητας και σε κάποια κίνητρα για τους τελικούς χρήστες, καθώς και στο να θέσει το νομοθετικό και το ρυθμιστικό πλαίσιο και να καθορίσει τις τεχνικές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το έργο των οπτικών ινών πρόκειται για μία μεγάλη πρωτοβουλία καθώς υποστηρίζει ότι θα αλλάξει η εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις ψηφιακές δυνατότητες που παρέχονται, αλλάζοντας παράλληλα και την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για μια μεγάλης κλίμακας επένδυση της χώρας στις νέες τεχνολογίες ή αλλιώς για τις σύγχρονες υπερλεωφόρους των τηλεπικοινωνιών. Χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό, τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών, όσο και για την ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και σε μία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες σε συντριπτικά ποσοστά τάσσονται υπέρ του έργου και είναι έτοιμοι να υποστούν και μια μικρή ταλαιπωρία, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο σπίτι τους και να αλλάξουν την καθημερινή τους ζωή.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του έργου, όπως επίσης και σε κάποια θεσμικά ζητήματα και στα χρονοδιαγράμματα:
* Δημιουργείται ένα Δίκτυο Οπτικών Ινών ανοιχτής πρόσβασης (open access) σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών.
* Σε κάθε χρήστη θα φτάνει μία οπτική ίνα που θα του δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, με παράλληλη εξασφάλιση της δυνατότητας εύκολης και άμεσης αναβάθμισής του ανάλογα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
* Επιλέχθηκε το Μοντέλο του Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της παθητικής υποδομής, δηλαδή σκοτεινής ίνας (dark fiber) στους παρόχους επικοινωνίας.
* Η εκμετάλλευση του δικτύου θα παραχωρηθεί στον Πάροχο Υποδομής για χρονικό διάστημα 30 ετών με στόχο την αποπληρωμή της επένδυσής του.
* Εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο ρόλο της ελληνικής πολιτείας, ο οποίος είναι ενεργός σε τρία επίπεδα:
* Οικονομικές ενισχύσεις
* Νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις και
* Καθορισμός τεχνικών απαιτήσεων και προδιαγραφών
Σε σχέση με τα δύο τελευταία, o κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καλύψει νομοθετικά και ρυθμιστικά θέματα για την ομαλή υλοποίηση και διευκόλυνση της ανάπτυξης του δικτύου των οπτικών ινών (μερικά από τα στοιχεία του ρυθμιστικού πλαισίου είναι τα δικαιώματα διέλευσης για νέες και υφιστάμενες υποδομές, οι απαιτήσεις ανάπτυξης των νέων υποδομών, η ανάπτυξη δικτύων με εναέριες καλωδιώσεις και οι ρυθμίσεις πρόσβασης σε ιδιωτικά κτίρια, κοινόχρηστους χώρους).
Σε σχέση με τις τεχνικές προδιαγραφές, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα τις καθορίσει. Ο καθορισμός θα περιλαμβάνει έναν πλήρη οδηγό εγκαταστάσεων εσωτερικών δικτύων οπτικών ινών και θα εξασφαλίζει την διαδικασία εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών σε υφιστάμενα και νέο - ανεγειρόμενα κτίρια. Επίσης, θα περιγράφει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που άπτονται θεμάτων όπως προσβασιμότητας εγκαταστάσεων, επεκτασιμότητας, εγκατάστασης και συντήρησης, λειτουργικότητας κ.α.
Έως το τέλος του 2008 η κυβέρνηση αναμένεται να έχει προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμος ένας φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θα διαπραγματευθεί σε σχέση με τη συμβατότητα, με το Κοινοτικό Δίκαιο και τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε Δημόσια Διαβούλευση για το Φάκελο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έγκριση του Έργου από Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα προετοιμάσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει στον Διαγωνισμό ανάθεσης Συμβούλου ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και με τη Γραμματεία των ΣΔΙΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα είναι έτοιμη να προκηρύξει τον Διεθνή Διαγωνισμό για το Έργο, ώστε αμέσως μετά το τέλος των διαδικασιών επιλογής να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του Δικτύου Οπτικών Ινών.
Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών σημείωσε ότι το έργο αφορά όλη την Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι θα καλύψει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και 50 μεγάλες ελληνικές πόλεις. Παράλληλα προετοιμάζουμε από κοινού όλα τα Υπουργεία, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων, που θα καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.
Τι είναι οι οπτικές ίνες;
Οι οπτικές ίνες, είναι ειδικά νήματα που έχουν κατασκευαστεί από γυαλί και με διάμετρο περίπου όσο μια ανθρώπινη τρίχα. Το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί επιτρέπει τη μετάδοση φωτός από το εσωτερικό τους, ενώ συνήθως τις συναντάμε συγκεντρωμένες κατά χιλιάδες σε δέσμες, που σχηματίζουν τα λεγόμενα οπτικά καλώδια.
Η δομή ενός καλωδίου οπτικών ινών είναι τέτοια, ώστε να αποτρέπει τις εξωτερικές φθορές, αλλά και την απώλεια σήματος, που θα προέκυπτε κατά τη διαρροή της φωτεινής ακτινοβολίας στο εξωτερικό του.
Οι οπτικές ίνες μεταδίδουν φωτεινά σήματα σε μεγάλες αποστάσεις με μηδενικές σχεδόν απώλειες, ενώ η ταχύτητα μετάδοσης πλησιάζει αυτή με την οποία διαδίδεται το φως. <
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment